Haminan kaupungin päätös myydä Seurahuoneen kiinteistön rakennukset Dualtech Oy:lle etenee Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Haminalainen yksityishenkilö ehti jättää valituksen hallinto-oikeuteen viikko sitten pari päivää ennen valitusajan umpeutumista.
Seurauksena on kauppasopimuksen allekirjoituksen lykkääntyminen mahdollisesti useilla kuukausilla.
Seurahuone on aiheuttanut Haminalle hankaluuksia aina siitä asti, kun Kymen Seudun Osuuskauppa lopetti hotelli- ja ravintolatoiminnan rakennuksissa viisi vuotta sitten.
Syynä oli se, ettei kaupunki suostunut riittävän pitkään vuokrasopimukseen, jotta yrittäjä olisi voinut tehdä tiloihin taloudellisesti kannattavan remontin. Seuraava yrittäjä, kotkalainen Kotkan Saaret Oy lopetti toiminnan tiloissa samasta syystä viime vuoden alussa.
Tyhjiksi jääneiden suojelurakennusten ylläpito maksoi kaupungille noin 150.000 euroa vuodessa. Siksi niille alettiin etsiä ostajaa, joka remontoisi tilat ja jatkaisi niissä majoitus- ja ravintolatoimintaa.
Ensimmäinen myyntiyritys nettihuutokaupalla ei tuottanut yhtäkään tarjousta, joka olisi ylittänyt 150.000 euron pohjahinnan. Toisella yrityksellä lähtöhinta pudotettiin 10.000 euroon ja huutokaupan voitti haminalainen rakennus- ja insinööritoimisto Dualtech Oy 11.000 euron tarjouksella.
Kaupan ainoa ehto täyttyi – ostaja lupasi säilyttää rakennukset alkuperäisessä käytössä.
Kaikille kauppa ei kuitenkaan kelvannut. Kaupasta valitettiin Haminan kaupunginhallitukselle. Perusteena valittajalla oli hänen mielestään mm. liian pieni myyntihinta ja liian vähäinen tiedottaminen. Kaupunginhallitus hylkäsi valituksen yksimielisesti 22.4.
Asia ei jäänyt tähän, valituksen tekijä vaatii nyt Itä-Suomen hallinto-oikeutta kumoamaan päätöksen lainvastaisena.
Kaupunginhallituksella on aikaa antaa hallinto-oikeudelle vastine elokuun puoliväliin mennessä. Hallinto-oikeus tutkii nimenomaan päätöksen lainmukaisuuden, josta Haminan kaupungin mukaan ei pitäisi olla epäselvyyttä. Kaupunki on myymässä vain Seurahuoneen kiinteistön rakennuksia, kun taas maapohja eli tontti jää kaupungin omistukseen. Ostaja maksaa tontista vuokraa.
Hallinto-oikeuskäsittely vie yleensä kuukausia. Lopullisen sinetin saaminen Seurahuoneen rakennusten kauppakirjaan voi siis kestää jopa ensi vuoden puolelle. Jos jatkovalitusta ei olisi tehty, kaupat olisi vahvistettu jo ennen juhannusta.
Dualtechin hallituksen puheenjohtaja Jouni Kiviharju ei ole viivästymisestä erityisen pahoillaan.
– Olimme varautuneet tähän, hän sanoo. Seurahuoneen remontti voi jatkua kaupungin kanssa tehdyn vuokrasopimuksen turvin ja tulokset näkyvät jo katukuvassa. Rakennusten julkisivumaalaus on juuri valmistumassa.
Seurahuone, entinen kaupungintalo ja sen viereinen keltainen hirsirakennus ovat sr-1-merkinnällä suojeltuja kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia. Siksi myös niiden remonttia varten on pyydetty ja saatu Kymenlaakson museon lausunnot.
Museoviranomainen hyväksyy sisätiloissa tehtävät muutokset, jos ne ovat toiminnan kannalta välttämättömiä. Sisätilojen tilajärjestelmät, rakenteet ja pinnat pitää kuitenkin säilyttää mahdollisimman hyvin.
Näkyvin muutos aiempaan on entisen kaupungintalon vanhaa Seurahuonetta selvästi tummempi vaaleanpunainen väri. Seurahuoneen julkisivun väri pysyy ennallaan.