Reimarin erikoisnumero on ilmestynyt 30.12.2024 poikkeuksellisesti vain verkossa. Jakelupäivien osuttua arkipyhään paperilehden jakelua ei ollut saatavilla. Käy lukemassa erikoisnumero, mukana lukijoiden vuoden 2024 kohokohtia!

Leinosen Jussi on kävelevä Tattoon tietopankki

Tuuba on Juhani Leinosen soitin, jolla hän kutsusta keikkailee edelleenkin.

Hamina Tattoo on pysynyt entisenlaisena mutta samalla se on muuttunut. Edelleen sotilasmusiikin suurtapahtuma kokoaa Haminan kymmeniä tuhansia vieraita ympäri Suomea. 

Juhani Leinonen oli räätälöimässä Tattoota aikanaan v:sta 1988 alkaen. Hän oli myös tapahtuman toiminnanjohtaja kaikkiaan yhdeksässä Tattoossa vuosina 1990–2006. 

Tattooseen liittyy runsaasti mukavia muistoja. Kerran Leinonen teki jo toiminnanjohtajan tehtävän jätettyään kuviomarssin pikku-Valmetilla.

– Minä kävelin edellä ja Haminan Soittokunnan väki soitti traktorin lavalla.

Perusasiat ovat Tattoossa Leinosen mukaan kohdallaan:

– Tällä kerralla saadaan nauttia vain Nato-maiden soittokuntien esityksistä, sillä Venäjä loistaa poissaolollaan, eikä kukaan raakaa sotaa käyvää maata kekkereihin kaipaakaan, sanoo Leinonen.

Juhani Leinonen jätti työt Hamina Tattoossa kesän 2006 tapahtumaan, mutta etäältä hän seuraa tapahtuman kehittymistä edelleen.

– Luovuttuani Tattoon vetämisestä annoin seuraajilleni vapauden toteuttaa tapahtuma haluamallaan tavalla, en puuttunut heidän töihinsä. Jo luopuessani oli toki valmiina nippu alustavia sopimuksia myös seuraavasta Tattoosta. Näiden ulkomaisten soittokuntien edustajat olivat myös Tattoon vieraina tuolloin 2006.

Juhani Leinosella on aina vastaus valmiina Tattoon historiaa koskeviin kysymyksiin. Selitys löytyy komerosta.

– Vaimoni Päivikki piti Tattoo-vuosien aikana ja yhä edelleen leikekirjaa kaikista tapahtumista lehtiartikkeleineen ja asiakirjakopioineenkin. Mappeja löytyy komerostamme yli kolme hyllymetriä.

Soittokuntien saapuminen Haminan tapahtumaan tapahtui alusta alkaen sopimuspohjalta.

– Vaikka tyhjästä aloitimmekin, sotaväellämme oli hyvät suhteet naapurimaiden sotilassoittokuntiin. Neuvostoliitto ilmoitti oitis saapuvansa mielellään 1990 ensimmäiseen Tattooseemme, mutta maan sisäisen tilanteen mukaan he jäivät saapumatta. Venäläissoittokuntakin tuli ensimmäisen kerran vasta 1992.

– Meillä oli aina varalla suunnitelma B, jollei jokin soittokunnista pääsekään paikalle. Silloin turvasimme Viroon. Apua saimme myös Saksan konsulina Kotkassa toimineelta Hartmut Zimmermannilta, jolla oli loistavat suhteen Naton soittokuntiin Saksaan.

Juhani Leinonen ei usko tulevan Hamina Tattoon himmenevän lainkaan, vaikka soittokunnan tulevatkin nyt vain Nato-maista. Onhan mukana myös kolme omaa soittokuntaamme

– Nykyinen Tattoo-organisaatio on osannut työnsä. Laatua on jälleen tarjolla.

Aivan kokonaan Leinonen ei jätä Tattoota rauhaan:

– Vieraaksi saapuu Turun VPK:n soittokunta, joka soittaa Tattoon päätöspäivänä lauantaina 3.8. klo 17 Raatihuoneentorilla. Juonnan turkulaisten konsertin ehkä laulan merimiesaiheisen laulunkin, valistaa Leinonen. 

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli