Syttyvätkö meijän jouluvalot tänä jouluna? Seuraa keräyksen etenemistä.

Meyeriksi muuttuneen Seurahuoneen ulkoasu kelpaa haminalaisille

Taru Eerolan ja Heidi Montosen mielestä vanhan kaupungintalon värisävy on hieno.

Haminan Seurahuoneen rakennusten kunnostaminen on edennyt vauhdilla, ensimmäiset kaksi jo avattua ravintolaa ovat saaneet toivotun asiakaskunnan ja ohikulkijat ovat todistaneet vanhan kaupungintalon ehostumista.

Reimarin haastattelukierrokseen osuneilta haminalaisilta remontti saakin täyden tunnustuksen. Monia arveluttaa kuitenkin Seurahuoneen nimen korvaaminen kokonaan rakennusten alkuperäisen rakennuttajan A.W. Meyerin nimellä.

Seurahuoneen kiinteistön vanhimmat rakennukset ovat kuuluneet Haminan kaupunkikuvaan jo yli 130 vuoden ajan. Osa Seurahuoneesta tuhoutui sodassa ja sen tilalle rakennettiin vuonna 1948 funkkistyylinen rakennus, joka toimi mm kaupungintalona. Kaikki rakennukset on asemakaavassa suojeltu. Siksi niiden kunnostaminen ei ole mikään läpihuutojuttu.

Tilat kuuluvat edelleen Haminan kaupungille, sillä alkuvuodesta päätetty myynti haminalaiselle Dualtech Oy:lle ei ole valituksen takia toteutunut. Yritys remontoi rakennuksia kaupungin vuokralaisena.

Ensimmäisiä töitä oli vanhan kaupungintalon ja Seurahuoneen päärakennuksen julkisivujen maalaus. Ruskeanharmaan kaupungintalon uudeksi väriksi valittiin punaruskea sävy, joka on vanhaa Seurahuonetta tummempi.

Muutos on otettu pääosin ihastuneena vastaan. 

– Onhan se nyt paljon siistimmän näköinen ja sopii tosi hyvin tuohon miljööseen, kehuu taloa katseleva Taru Eerola.

– Väri on kaunis ja samaa värityyliä kuin mitä kaupungissa jo muutenkin on, lisää Heidi Montonen. Samaa sävyä näkyy mm Lipputornissa, kaupunginmuseossa ja Osuuspankin talon seinissä. Kaupungin uusi elinvoimajohtaja Mia Hämäläinen on samaa mieltä. 

– Minusta se on kaunis, hän sanoo ja muistuttaa samalla, että koko kiinteistön remontti parantaa kaupungin elinvoimaisuutta tuomalla mm majoitustilaa, josta kaupungissa on pulaa. 

Katselmus alkusyksystä

Tarkkasilmäiset rakennushistorian asiantuntijat olisivat kuitenkin mielellään nähneet entisen kaupungintalon funktionalistisen arkkitehtuurin periaatteiden mukaisesti alkuperäisen värisenä ja ilman valkoisia korostuksia.

Tumma punaruskea ei ole vanhan kaupungintalon rakentamisaikakauden eikä rakennuksen alkuperäinen väri. Kritiikkiä on tullut myös talon ikkunoiden uusista valkoisista reunuksista.

Haminan johtava rakennustarkastaja Marika Hartikainen myöntää, että keskusteluja värivalinnoista on käyty. Hänen mukaansa värit valittiin yhteistyössä rakentajan ja viranomaisten kanssa eikä museoasioiden alueellinen vastuuviranomainen, Kymenlaakson museo kieltänyt valitun värisävyn käyttöä.

– Suojelumääräyksissähän sanotaan vain, että rakennus on säilytettävä, sanoo Hartikainen. Nyt kuitenkin aiotaan tarkistaa, onko remontin yhteydessä rikottu suojelumääräyksiä. Mahdollisuudet julkisivumaalauksen muuttamiseen selvitetään lomien jälkeen alkusyksystä pidettävässä katselmuksessa, johon osallistuu myös Museoviraston edustaja.

Hartikaisen mukaan on kuitenkin todennäköistä, että mahdolliset muutokset toteutetaan vasta seuraavan suuremman remontin yhteydessä. Jo sitä ennen rakentaja vaihtaa entisen kaupungintalon metalliovet puisiksi. 

Seurahuoneen kiinteistön kokonaisuuden säilyminen aiotaan varmistaa asemakaavamuutoksella, joka estää kiinteistön sisäpihalla sijaitsevan tiilirakennuksen purkamisen. Voimassa olevan asemakaavan mukaan rakennus olisi purettu.

Remontin yhteydessä sisäpihasta tiilirakennuksineen on tullut osa uutta ravintolamaailmaa. Kaavamuutos on tarpeen myös siksi, että kiinteistön viereen suunniteltujen kerrostalojen rakentamisesta on luovuttu.  

Seukki vai Meijeri?

Seurahuoneen kiinteistön rakennusten ulkoasuun haminalaiset näyttävät tottuneen jo parissa kuukaudessa. Sen sijaan uusien nimien opettelu voi viedä pidempään. Seurahuone katoaa nimistä kokonaan. Kaikkien uusien ravintoloiden ja myös hotellin nimet alkavat sanalla: Meyer. 

Monille vanhemmille haminalaisille nimenmuutos on kauhistus. 

– Täällä on aina ollut Seurahuone, ei kukaan puhunut mistään Meyeristä. Huono homma!, harmittelee Hannu Nopanen.

– Varmaan jotkut puhuvat edelleen Seukista, mutta kyllä tätä uuttakin tullaan käyttämään, arvelee Taru Eerola. Siiri Kuparinen puolestaan on mielissään siitä, että Haminaan on vihdoin tullut paikka, jossa nuoretkin voivat viettää aikaa, joten uusi nimikin kelpaa hyvin. 

– Nuoret sanoo jo, että Meijeri!

Itsenäisyyspäivä -6.12. asti
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli