Hamina Tattoon taiteellinen johtaja Henry Perälä muistaa hyvin ensimmäisen Tattoo-keikkansa.
– Se oli aivan ensimmäisessä Hamina Tattoossa 1990. Helsingin Varusmiessoittokunnan, nykyiseltä nimeltään Kaartin soittokunnan nuorena kersanttina soitin muiden mukana Haminan sataman paperihallissa. Muistan, että se oli varsin kaikuisa tila.
Perälä kertoo, että esim. paraatikatselmuksissa on aina liikuttu kuviossa, ja 80-luvulla järjestettiin jopa SM-kilpailuita kuviomarssista. Yhtäkaikki, haminalainen satamahalli oli suomalaisten soittokuntien ensimmäinen varsinainen kosketus kansainväliseen kuviomarssitaiteeseen.
Aiemmin mm. Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan marssikapellimestarina toiminut Perälä aloitti Tattoon taiteellisena johtajana tammikuun alussa.
– Monta asiaa tämän vuoden osalta oli siinä vaiheessa jo alustettu tai sovittu valmiiksi asti. Tehtävää on toki riittänyt koko Tattoon porukalla. Tulokset ovat nähtävissä maanantaista alkaen, kun Tattoo-viikko pärähtää käyntiin US Army Field Bandin The Jazz Ambassadors -yhtyeen Friends and Allies -avajaiskonsertilla.
Tämän vuoden Tattoon teema on Pohjoinen ulottuvuus.
– Se on ajankohtainen hyvin monella tapaa. Teema tuo ystävät yhteen ja korostaa yhteistyötä, yhteenkuuluvuutta ja yhteisöllisyyttä. Yhdessä olemme turvassa ja voimme nauttia musiikkikulttuurista.
Tämän vuoden Tattoossa kaikki esiintyvät soittokunnat tulevat Nato-maista: Belgiasta, Norjasta, Ranskasta, Ruotsista ja Yhdysvalloista, kotimaisten Kaartin soittokunnan, Lapin sotilassoittokunnan ja Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan lisäksi.
Viikon aikana Haminassa on yhteensä noin tuhat soittajaa, jotka esiintyvät yli 90 tapahtumassa.
– Haluan myös oikaista käsityksen, että Tattoo olisi vain marssimusiikkia. Toki se on marsseja, mutta ensisijassa se on SOTILAIDEN soittamaa musiikkia. Se voi olla kaikkea Rock around a clockista Kesäillan valssiin.
Pohjoinen ulottuvuus on kaikuja yhteisestä muistista ja tähtipölyä maailmalta
Tremeparaatit, Jazz- ja Tattoo-klubit, puisto- ja pihakonsertit; Tattoo-viikolla ympyräkaupunki täyttyy musiikista. Keskiviikosta lauantaihin päivien kohokohtana ovat Bastionin marssishowt. Upeat soittokunnat esittävät showssa kukin oman, noin 10 minuutin kuviomarssiohjelmansa. Grande finalessa kaikki esiintyvät kaikki noin 500 soittajaa yhdessä.
Tattoon taiteellinen johtaja Henry Perälä lupaa sekä marssishown aloitus- ja finaalinumeroihin jotain ennennäkemätöntä.
– Avausnumerossa EU:n pohjoisin sotilassoittokunta, Lapin sotilassoittokunta esittää Ilari Hylkiälän soittokunnalle säveltämän Lapland Imagery -teoksen. Esityksen solisteina ovat porosaamelainen taiteilija Ingá-Máret Gaup-Juuso, jonka vokaaliosuudet sisältävät mm. joikua. Teokseen kaikuja kalevalasta ja karjalaisuudesta tuo laulu- ja kanteletaiteilija Ida Elina.
Suomen tietä kuvaava avausnumero jatkuu Eurooppa hymnillä, jonka ilmoille kajauttavat kaikkien soittokuntien pasunistit, yhteensä 14 pasuunaa! Suomen liittyminen Natoon huhtikuussa 2023 näkyy myös esityksessä, ja siinä on ruotsalaisen Livgardets Dragonmusikkårin valkoisella ratsulla näkyvä rooli.
Marssishown finaaliosuudessa kunnioitetaan Ukrainaa, mutta luvassa on muutakin:
– Varusmiessoittokunnan kanssa esiintyy vieraileva tähti, joka sananmukaisesti on maailmanluokkaa. Avainsanat: suomalainen, metalli.
Marssishown päättää perinteisesti kaikkien soittokuntien yhteinen esitys. Tällä kertaa se on sikermä tunnetuista pohjoismaisista sotilasmarsseista. Tattoon teemaan sopivasti viimeisenä kuullaan osuus Sam Sihvon säveltämästä Muistoja Pohjolasta.