Lain mukaan oppilaalla on oikeus maksuttomaan koulukuljetukseen jos koulumatka on yli viisi kilometriä. Päivittäinen matka-aika saa olla alakouluikäisille enimmillään 2,5 tuntia ja yläkouluikäisille kolme tuntia.
Säästösyistä tehdyt kylä- ja lähiökoulujen lakkautukset lisäävät näiltä alueilta tulevien koululaisten päivään pituutta. Koska kuljetuksetkin maksavat, pyrkivät kunnat optimoimaan kuljetusreitit ja aikataulut taloudellisesti. Koulukuljetus saattaa kierrellä pitkiäkin keräilyreittejä ja moninkertaistaa koululaisen matkustamiseen käyttämän ajan.
Paitsi että koulupäivät venyvät, ne myös passivoivat. Kun koulussa muutenkin istutaan paljon, tuntuu istuminen kierrellen siellä täällä kohtuuttomalta. Isommat koululaiset saattavat tietysti olla ihan tyytyväisiä puhelimiensa kanssa, pienemmille lapsille matka on varmasti väsyttävä.
Kehityksen kannalta jokaiselle päivälle pitäisi jäädä aikaa lepoon, virkistykseen, harrastuksiin ja sosiaalisiin suhteisiin. Onko tähän asiaan kiinnitetty kouluissa huomiota, esimerkiksi lisäämällä koulupäiviin enemmän toiminnallisuutta.
Jotenkin tuntuu kohtuuttomalta maaseudun lasten kannalta, että lähikoulu viedään ja koulukuljetuksissa lapset muuttuvat lähinnä mahdollisimman edullisesti toimitettaviksi paketeiksi.
Jos koulukuljetukset nyt ovatkin tarkkaan taloudellisesti suunniteltuja, mennään kokonaisuutta ajatellen ajopuuna – todelliset kustannukset pystytään laskemaan vasta jälkeenpäin.