Haminan talousalueen uutislehti

Tanssilliset iltamat Purholaiseen tapaan

Purhossa osataan nauraa myös itselle. Reetta Notkola (etualalla) ja Tuula Harju tulivat asianmukaisesti varustettuina yhdistyksensä 110-vuotisjuhlakokoukseen.

Miehikkälän pohjoiskulmalla sijaitsevan Purhon kylän Nuorisoseura vietti viime lauantaina 110-vuotisjuhliaan kirppismyyjäisten ja tanssillisten iltamien merkeissä.

Vajaan sadan asukkaan kylä on tullut tunnetuksi etenkin keväisistä teatteriesityksistään kylätalo Seuralan näyttämöllä. Niitä tullaan katsomaan pitkienkin matkojen takaa. 

Näytelmällisyyttä sisälsi myös tanssi-iltamien ohjelma. Aivan aluksi nuorisoseuran johtokunta piti juhlakokouksen, jossa laadittiin kylälle suuren maailman tyyliin uusi strategia tulevaisuutta varten.

Purhon todettiin olevan kuin luonnostaan maalaiskomedian koti. Muitakin vahvuuksia löydettiin: Maatalousnaisten tekemät Purhon pullat tarjoavat ihmisille vatsan, ja Purhon teatteri hengenravintoa. 

Nuorisoseuran johtokunnan 110-vuotisjuhlakokous pidettiin tanssilavalla poikkeuksellisesti elävän yleisön edessä. Paikalla (lue: rooleissa) olivat Reetta Notkola (vasemmalla), Tuula Harju, Kirsi Savolainen, Kati Harju-Pesu ja Elisa Notkola.

Strategiatyössä tarvittavat iskusanatkin löytyivät helposti. Kylän nimen todettiin tulevan sanoista Ponteva, Urhea, Riemukas, Hirveän himoittu ja Onnellistava. Pohjois-Miehikkälässä luonto on karua, ja ihmiset sopivan yksinkertaisia. Koska kylältä ei kerta kaikkiaan löydetty ketään Kamalaa, päätettiin hänen sijastaan valita Ihana. Tuon tittelin sai haltuunsa kylällä syntynyt Reetta Värri

Purhon Ihanaksi valittu Reetta Värri tunnetaan muun muassa ahkerasti esiintyvänä laulajana.

– Meillä on hyvää yhdessä tekemisen meininkiä, mietti Nuorisoseuran sihteeri Tuula Harju oman asuinkyläänsä hyvän maineen, ja kyläteatterin menestyksen syitä.

– Purholaiset ovat aktiivisia, seurallisia, osallistuvia ja monessa mukana. Kylätupa Seuralan miljöö on sellainen, että se vetää hyvin porukkaa. Minna Rasimus on hyvä ohjaaja, ja olemme löytäneet vetäviä näytelmiä esitettäväksi.

Purhon tanssilava rakennettiin heti sotien jälkeen, eli vuonna 1946. Ihan ensimmäiseksi lavalla tanssittiin Kaarina ja Antti Takasen häitä. Häävalssikin on tiedossa, se oli Muistoja Karpaateilta.

1960-luvun torstaisin pidetyt levytanssit keräsivät parhaimmillaan 600 kävijää. Onpa lavalla esiintynyt sellaisiakin oman aikansa tähtiä kuin Anneli Sauli, Erkki Eräs ja Kalevi Nyman.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös