Haminan talousalueen uutislehti

Aurinkoiseen Pitäjänsaareen tulvi vierailijoita

Seija Lonka, Marja-Liisa Riikonen ja Sinikka Viitanen huhkivat hymy huulilla asukasyhdistyksen kahvilassa.

Pitäjänsaaren asukasyhdistyksen kolmatta kertaa järjestämä Pitäjänsaari -päivä täytti saaren kujat ja avoimet pihat. Asukkaiden pitämät kirpputorit, näyttelyt ja popup -kahvilat olivat suosittuja. 

Asukasyhdistyksen oma pihakahvila oli Palovajalla. Helteisen päivän suosikkituote oli Pitäjänsaaren omenoista tehty raikas mehu, mutta muukin tarjottava teki hyvin kauppansa. 

– Kahvileivät alkoivat loppua jo ensimmäisten tuntien aikana, päivittelivät asukasyhdistyksen kahvilanpitäjät. Neuvokkaalla yhteistyöllä tarjottavaa saatiin lisää.

– Mikäs kiire tässä, kaunis päivä, paljon nähtävää, ja tapaahan täällä melkein kaikki tututkin, naureskeltiin kahvijonossa.

Entisessä kalastajien ja merenkulkijoiden kylässä on säilynyt vanhaa rakennuskantaa, pienet kujaset ja vanhat pihapiirit ovat nostalgiaa nykypäivässä. 

Strömin pihassa oli esillä suvun taidetta kolmessa sukupolvessa. Vanhaa sukutaloa asuttavat Marja-Liisa ja Putte Ström asettivat auringossa kylpevään puutarhaan näytteille Airi Strömin (k. 2012) sekä tyttäriensä Saana Strömin ja Riina Schülerin maalauksia.

Näyttelyä täydensivät Puten veljen Timi Strömin rakentamat veneiden pienoismallit. Niistä monen esikuvana on pitäjänsaarelaisten veneet. Muutamien veneet ja niiden omistajat on tehty tarinallisiksi dioraamoiksi. Veneiden pienoismallit olivat esillä Marja-Liisan ja Puten keväällä vanhoista ikkunoista rakentamassa kasvihuoneessa.

Riina Schülerin kuvaamat kurpitsat Strömin talon omenapuiden varjossa.

Pitäjänsaaren pohjoispäässä oli sulassa sovussa esillä vanhat aseet ja kupit. Esko K. Lahti esitteli Aimo ja Aarne Lahden Perinnekillan asekokoelmaa. Aimo J. Lahden suunnittelemien legendaaristen Suomi-konepistoolin ja Lahti-Saloranta pikakiväärin lisäksi esittelyssä oli mm. panssarintorjuntakivääri L-39, niin sanottu ”norsupyssy”. 

Norsupyssyllä olisi saattanut olla talvisodassa suurikin merkitys. Sen ajan panssarivaunujen torjuntaan erittäin tehokas ase kuitenkin jäi hyödyntämättä puolustusvoimien asehankintaorganisaation ristiriitaisten näkemysten ja päättämättömyyden vuoksi. 

– Jatkosodan aikaan panssarivaunujen panssarit olivat jo paksumpia, eikä aseella ollut enää samaa merkitystä. Valtaosa L-39 kivääreistä saatiin armeijalle vasta sodan jälkeen 1945, Esko K. Lahti toteaa. Esillä oli myös muiden maiden ja valmistajien 1900-luvun alkupuoliskon  merkittäviä asetyyppejä. 

Saman katoksen alla oli esillä myös Riitta Ovaskan kokoelma Arabian sinivalkoisia kahvikuppeja.

Riitta Ovaskan kuppikokoelmasta moni löysi kupin, joka herätti muistoja.

– Olen kerännyt Arabian 70-luvun kuppeja ja vanhempia, Ovaska kertoo.

– Tässä niitä on esillä hieman yli neljäkymmentä, noin puolet kokoelmastani.

Ovaskan vanhin kuppi on FV-malli 1800-luvun loppupuolelta. Vanhemmat kupit tunnettiin mallimerkinnällä, koska aiemmin niille ei ollut tapana antaa nimiä.

Edellisen kerran Pitäjänsaari-päivä järjestettiin vuonna 2021. Silloin se kesti kokonaisen viikon osana kaupungin Haminan kukkiva kulttuurikesä -hanketta.

Yksipäiväisenä tapahtuma sopii paremmin asukkaiden ja asukasyhdistyksen voimavaroihin. Ehkä Pitäjänsaaren esimerkki innostaa myös muiden kaupunginosien ja kylien asukkaita miettimään, voitaisiinko omalla asuinalueella järjestää omannäköinen, paikan luonnetta ja kulttuuria esittelevä tapahtuma. 

Esko ja Päivi Inkinen (o.s. Penttilä) asuvat entisen Penttilän sekatavarakaupan talossa. Kauppa oli Päivin isoisän perustama v. 1922. Päivikin ehti olla kaupassa myyjänä.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli