Maailmassa on eräitä ikuiselta tuntuvia tulipesäkkeitä. Yksi tällainen löytyy Lähi-Idästä. Israel on konfliktin yksi osapuoli. Toisella puolella ovat vähän vaihdellen Palestiina ja sen terroristinen valtapuolue Hamas tai joku Israelia ympäröivistä arabivalioista.
Israel perustettiin Yhdistyneiden kansakuntien (YK) tuella vuonna 1948, kun Palestiinan alue jaettiin Israeliksi ja Palestiinan alueen arabien maaksi. Israel on noin Pohjois-Karjalan maakunnan kokoinen. Siellä asuu kymmenen miljoonaa asukasta. Maa on vauras ja teknologisesti hyvin kehittynyt maa. Sen bruttokansantuote on kaksinkertainen Suomen bkt:hen verrattuna.
Palestiinalaisalue, pinta-alaltaan noin 6 000 km2, julistautui itsenäiseksi vuonna 1988. Se koostuu kahdesta erillisestä maa-alueesta, Länsirannasta ja Gazan kaistasta. Asukkaita näissä on yhteensä vähän yli viisi miljoonaa. Länsiranta on osaksi Israelin miehittämä.
Kolme neljäsosaa YK:n jäsenmaista, mukaan lukien useimmat pohjoismaat, on tunnustanut Palestiinan valtion. Suomi tukee kahden valtion mallia, mutta ei ole tunnustanut Palestiinan valtioita toistaiseksi.
Arabimaat eivät koskaan hyväksyneet Palestiinan jakoa. Israel on joutunut arabimaiden hyökkäyksen kohteeksi useita kertoja. 1970-luvun lopulla Israel solmi erillisrauhan Egyptin ja Jordanian kanssa, mutta Palestiinan ja muiden arabivaltioiden kanssa konflikti jatkuu.
Nykyinen konflikti alkoi Hamasin Gazan kaistalta syksyllä 2023 tekemästä raa´asta terroristihyökkäyksestä Israelin puolelle, minkä jälkeen Israel julisti Hamasia vastaan sodan. Israelin asevoimat ovat Lähi-Idän vahvimmat. Se on myös ydinasevaltio.
Hamasin hyökkäys täytti sotarikoksen tunnusmerkit. Samaa voi sanoa Israelin kostotoimista. Suuri osa Gazan alueesta on ohjuksin murskattu lähes maan tasalle eikä siviiliuhreilta ole vältytty. Konflikti on myös osoittanut laajentumisen merkkejä Israelin pohjoispuolisille alueille.
YK:n rauhanturvajoukot ovat vuosikymmenien ajan olleet rauhoittamassa Lähi-Idän kriisiherkkää tilannetta. Useita pysyvään rauhaan tähtääviä neuvotteluja on ollut myös vireillä. Nytkin aseleposopimusehdotus on jo pöydällä. Merkkejä konfliktin päättymisestä ei kuitenkaan ole ilmassa.
Lähi-Idän uutisia seuratessa on tullut mieleen vuoden 1972 Münchenin olympiakisojen tragedia. Palestiinalainen terroristiryhmä tunkeutui tuolloin Israelin olympiajoukkueen tiloihin ja surmasi 11 joukkueen jäsentä. Kaikkiaan 17 ihmistä kuoli ja lähes 50 loukkaantui. Kisat oltiin jo keskeyttämässä, mutta KOK päätti kuitenkin päivän suruajan jälkeen jatkaa kisoja. Kun kisat päättyivät, Israel aloitti rajut kostotoimet palestiinalaisterroristeja vastaan.
Muistan nuo hetket kuin eilisen päivän. Muistia on virkistänyt sekin, että kisojen viimeisenä yleisurheilupäivänä 10. syyskuuta, joka oli myös oma syntymäpäiväni, Lasse Virén voitti kisojen toisen kultansa 5 000 metrillä ja puoli tuntia myöhemmin Pekka Vasala otti kultaa 1 500 metrillä.
Itse Lähi-Idän kriisin osalta tuntuu valitettavasti siltä, että mitään ei ole viidenkymmenen vuoden aikana opittu.