Kaupunginvaltuusto hyväksyi Neuvottoman koulun ja päiväkodin hankesuunnitelman käytettyään asiasta 35 puheenvuoroa.
Asian tullessa käsittelyyn otti ensimmäisen puheenvuoron Tomi Tuomisalo (liik.):
– Uskallan tuoda esille henkilökohtaisen näkemykseni tästä investointihankkeesta: kaupungilla ei ole riittävästi rahaa tai oppilaita jotta tämä hanke olisi toteuttamiskelpoinen. Se arvovalinta, jonka valtuusto aiemmin teki Neuvottoman kouluhankkeen osalta, vaatii päivitystä.
Tuomisalo teki esityksen hankesuunnitelman hylkäämisestä, sitä kannatti Ritva-Leena Pousi (kesk.). Äänestyksessä Tuomisalon ehdotusta kannattivat Ritva-Leena Pousi, Anne Hammarberg (kesk.), Heidi Holopainen (sd.), Vesa Koskiaho (kesk.), Jalle Niemelä (liik.), Sauli Ojala (kesk.), Sari Nieminen (liik.) ja Markku Porkka (sd.).
Äänestyksen tulos oli 27 hankesuunnitelman puolesta, 9 vastaan, 6 tyhjää.
Kaupunginhallituksen esitys hankesuunnitelman hyväksymisestä ei kuitenkaan mennyt ihan sellaisenaan läpi, vaan siitä poistettiin Janne Nyholmin (ps) esityksestä hallituksen lisäämä ehtolause: ”Lopullinen hankintapäätös voidaan tehdä vasta, kun kaupunginvaltuusto on vuoden 2025 talousarviossa myöntänyt määrärahan hankkeelle”.
Ehtolauseen tarpeellisuus oli herättänyt ihmetystä, joka tapauksessa hankkeen etenemisen ratkaisee, myönnetäänkö sille rahoitus ensi vuoden talousarviossa.
Sijoittaa vai säästää
Vaikka valtuustosalin puheenvuoroista suurin osa käytettiin hankesuunnitelman hyväksymisen puolesta, tuli sekin selväksi, ettei Neuvottoman uuden koulun ja päiväkodin toteutuminen ole likimainkaan itsestään selvä asia. Kaupunki on suurien säästöpaineiden edessä.
– Valtuusto teki yksimielisen päätöksen, vaikka jo palveluverkkoselvityksessä puhuttiin seitsemän miljoonan alijäämästä ja heikosta oppilasmääräennusteesta. Mitään niin radikaalia ei ole tapahtunut, että pitäisi miettiä uudelleen. Neuvottoman koulu on vain pieni siivu säästötarpeesta.
-Janne Nyman (ps.)
– On hienoa, että olemme pystyneet pitämään pieneksi kaupungiksi yllä laajaa palveluverkkoa. Pitää kuitenkin miettiä, mikä on tarkoituksenmukaista. Lasten pitää saada riittävä määrä opetustunteja, ja lapsia on paljon eritasoisen tuen tarpeessa. Opetukseen on suunnattava riittävät resurssit taloustilanteesta huolimatta, ja opetuksesta eivät vastaa seinät, vaan henkilöstö.
-Jaana Suikkanen (kok.)
– Keskiössä on sujuvan arjen turvaaminen ja Haminan länsirajalla sijaitsevan kylän elinvoimaisuus. Itse koen että Neuvoton on rajakylänä merkittävässä asemassa kun kilpaillaan samoista lapsiperheistä Kotkan kanssa.
-Ville Tolvanen (kok.)
– Toimintaympäristö on muuttunut, se on erilainen mitä se oli palveluverkkoselvityksessä. Mistä me sitten olemme valmiita säästämään. Tästä jäisi ehkä puoli miljoonaa, vielä jää 6,5 miljoonaa säästettävää. Tämä valtuusto ei ole valmis tinkimään mistään, ei mistään.
-Tomi Tuomisalo (liik.)
– Jokaisen koulun lakkauttamisen kohdalla on käyty sama kalabaliikki, sama keskustelu. Kaupunginhallituksen esitys tarkoittaa sitä ettei päätetä nyt, vaan talousarvion yhteydessä. Se tarkoittaa junttausaikaa sille, ettei valtuusto myönnä rahaa ollenkaan. Tämähän on se taktiikka.
-Jorma Kasari (vas.)
– Kaikki luvut oli pöydällä ja tiedossa että oppilasmäärät pienenee ja talous huononee. Tärkeintä on saada Haminaa vetovoimaisemmaksi, että tänne tulisi joku uusi veronmaksaja. Ei tapahdu helposti jos kaikki vaan lopetetaan.
-Jouni Kormu (sd.)