Sirilak Pakdee on pitänyt kauppatorin laidalla esillä synnyinmaansa Thaimaan ruokakulttuuria kolmen vuoden ajan. Nauravainen rouva on kotoisin Koillis-Thaimaasta, läheltä Khoratin kaupunkia.
– Muutin Suomeen vuonna 2008, aluksi Joutsenossa asunut nykyinen haminalainen sanoo.
– Kun tuli korona, oli vaikea löytää töitä. Siksi perustin kolme vuotta sitten oman yritykseni S & P Thai Foodin.
Thaimaalaista ruokakulttuuria Sirilak kuvaa rikkaaksi grillattuine ruokineen, keittoineen ja buffet -tyyppisine tarjoomuksineen. Hänen omia suosikkejaan ovat muun muassa nuudelikeitto sekä papaijasalaatti.
Suomalaisista ruokalajeista hän on mieltynyt erityisesti kanttarellikastikkeeseen. Sen hän maustaa täkäläiseen tyyliin voilla, sipulilla, pippurilla ja kermalla.
Sirilakin toriteltassa ruokaileva vanhempi väki on mieltynyt lähinnä miedommin maustettuihin possu-, kana- ja kasvisruokiin. Nuoremmat valitsevat usein runsaasti chiliä sisältävän Phad Thai -annoksen. Siihen kuuluu paistettuja nuudeleita, kananmunaa, purjoa, porkkanaa ja pähkinöitä.
Yrittäjän työpäivä on pitkä. Aamulla, ennen lounasajan alkamista Sirilak myy tähän vuodenaikaan kojustaan itsensä ja ystäviensä keräämiä puolukoita, kanttarelleja ja mustia torvisieniä. Lounasajan jälkeen hän jatkaa marjojen ja sienten myyntiä. Kotiin hän ehtii usein vasta kello 20 jälkeen illalla.
Sunnuntait uuttera yrittäjä pitää ”vapaina”. Silloin hän suuntaa sieni- ja marjametsään Ylämaan ja Vaalimaan suunnalle. Hyviltä marjapaikoilta hän kerää päivän aikana 7-8 sangollista puolukkaa myytäväksi. Huonommilta paikoilta ”vain” 4-6 sangollista. Sopii yrittää perässä!
Ruokajuhlaa kauppatorilla
Syyssuunnistuksen aikaan kauppatorille rantautuu myös 13 ruokavaunun Streed Food Siesta -kiertue. Sen myötä haminalaiset pääsevät makumatkoille sellaisiin eksoottisiin ruokakulttuureihin kuin Venezuela ja Kambodža.