Haminan lukion 130. juhlavuoden ohjelma sai jatkoa lauantaina, kun lukiolla järjestettiin avoimien ovien tilaisuus. Paikalla näkyi paljon nykyisten opiskelijoiden perheitä, entisiä lukiolaisia ja opettajia.
Jälleennäkemiset olivat sydämellisiä. Kahvikupposen ääressä käytyjen muisteluiden ja kuulumisten päivittämisen lisäksi tarjolla oli mm. diashow jossa esiteltiin Haminassa toimineiden lukioiden historiaa ja lukiolaiselämää eri vuosikymmeniltä.
Esillä oli myös lukiolaisten kuvataidetta, ja osallistavana ohjelmana taukojumppaa sekä näytetunteja. Näytetunnit mm. matematiikasta ja kielistä virkistivät ruostuneita taitoja ja avasi, millaista opetus ja opetuksen apuvälineet ovat tänä päivänä. Digitaalisuus on tullut opetukseen vahvasti, mutta paperitehtäviäkin luokissa vielä näkee.
Päivän päätti paneelikeskustelu hyvistä tavoista ja käyttäytymisestä työelämässä. Paneelissa olivat keskustelemassa Haminan lukiosta vuonna 2009 valmistuneet Elina Heimala, Otto Hartikainen, Juha Leskinen ja Maiju Pohjola sekä lukion entinen rehtori Jouni Hyyrynen.
Osallistujien kertomuksista tuli ilmi, miten eri tavoin voi lukion jälkeen löytyä tie jatko-opintoihin ja työelämään.
Äidinkielenopettaja, kirjailija Maiju Pohjolalle oli uratoive selvä jo 7. luokalta lähtien.
– Kirjailijan ura oli haaveena, sillä rakastin kirjallisuutta, ja nautin mm. päiväkirjan kirjoittamisesta. Opettajan työssä houkutti pitkät lomat, jotka suunnittelin käyttäväni kirjoittamiseen.
Opettajan ammattia suunnitteli myös Juha Leskinen.
– Inttiaikana ei pääsykokeisiin lukeminen riittänyt opiskelupaikkaan. Hakeuduin ammattikorkeaan ja valmistuin rakennusinsinööriksi. Sillä alalla olen pysynyt, ensimmäisen tavoitteen ei aina tarvitse olla se lopullinen.
Lukion opiskelijoiden Milla Rajaniemen ja Kalle Taskisen vetämän paneelin päätteeksi rakennettiin keskustelijoiden ajatusten pohjalta huoneentaulu ominaisuuksista, joilla menestyä työelämässä.