Reimarin erikoisnumero on ilmestynyt 30.12.2024 poikkeuksellisesti vain verkossa. Jakelupäivien osuttua arkipyhään paperilehden jakelua ei ollut saatavilla. Käy lukemassa erikoisnumero, mukana lukijoiden vuoden 2024 kohokohtia!

Tytäryhtiöiden myynti esti todennäköisen konkurssin

CapMan Infran ostettua Haminan Energian sen toimitusjohtajaksi tuli Kalevi Mattila (vas.). Ostajan edustajan, johtaja Sauli Antilan oikealla puolella Kimmo Rahkamo, Haminan Energian edellinen toimitusjohtaja. Rahkamo toimii tällä hetkellä kaupungin omistukseen jääneiden energiayhtiön rippeitä hallinnoivan Linnoituksen Voima Oy:n toimitusjohtajana.

Haminan Energian tytäryhtiöiden myynti sijoitusyhtiö CapMan Infralle on herättänyt paljon kysymyksiä julkisuudessa. Vastauksia saatiin Haminan Energian tiedotus- ja keskustelutilaisuudessa viime keskiviikkona (13.11.) Lounashuone Kerholla.

Etenkin sosiaalisessa mediassa velloneen kiivaan keskustelun perusteella olisi luullut tilaisuuden kiinnostavan suurempaakin joukkoa kuin niitä noin kahtakymmentä, jotka  paikalle saapuivat.

Tilaisuuden aluksi kaupunginjohtaja Ilari Soosalu kertasi lyhyesti, miksi kaupunginhallitus otti myönteisen kannan yritysten väliseen kauppaan.

– Yhtiön aiemmat, epäonniset investoinnit muuttuivat toimintaympäristön muuttuessa riippakiveksi, ja aika tiimalasissa yksinkertaisesti loppui.

Konserniyhtiö ui niin syvällä, että sen vastuut uhkasivat jäädä kaupungin niskoille. Vuosien varrella rahaa on palanut mm. jälkikäteen katsoen virheinvestointeihin: Hanhikiven jo alunperin kyseenalaiseen ydinvoimalahankkeeseen hassattiin 10 miljoonaa. Vaahterikon biokaasulaitosta ei saatu koskaan toimintavarmaksi, siitä tuli 5 miljoonan tappio. 

Yleisöstä esitettiin kysymys, millaisilla sijoituksilla ja lainasummilla kaupunki oli sitoutunut Haminan Energian rahoitukseen. 

– Kaupungilla oli lainasaatavia yhtiöltä 4,2 miljoonaa euroa. Lisäksi kolme miljoonaa euroa lyhytaikaista konsernitililimiittiä ja lainatakauksia yhteensä noin 12 miljoonaa euroa. Nämä noin 20 miljoonaa on nyt kuitattu hoidetuiksi, kertoi kaupungin talousjohtaja Olli Vilen.

– Pääomaa Hamina on sijoittanut yhtiöön noin 17 miljoonaa euroa.

– Energiayhtiön osien myynti on vasta ensimmäinen askel yrityksessä päästä eroon riskeistä,  jatkoi Soosalu viitaten lng-liiketoimintaan. Kaupunki omistaa 50 % Hamina LNG Oy:sta, ja siitä kaupungilla on velkaa noin 10 miljoonaa euroa.

Salassa toimiminen närästää

Yleisöstä kritisoitiin kaupunginhallitusta tavasta, jolla päätöksiä tehtiin.

– Kyseessä on kuitenkin julkisomisteinen yhtiö. Nyt kaupat on tehty ikäänkuin salassa,  kun päätöksenteko on piilotettu yhtiörakenteen taakse. Somen perusteella edes valtuustolle ei annettu tietoa. Tällainen toiminta synnyttää epäluottamusta päätöksentekoa kohtaan.

Ainoana valtuutettuna paikalle tullut Jouni Kormu (sdp) kertoi, että tiedotusta on ollut.

– Valtuuston iltakoulussa on informoitu asiasta, ja ollaan oltu kartalla ainakin suurinpiirtein.

– Kyllä tässä on toimittu kuntalain, hallintosäännön ja liiketoiminnan salassapitosäädösten mukaisesti, Soosalu vahvistaa.

CapManin tarjous oli paras

Sähköverkko- ja kaukolämpöliiketoiminnan kaupan järjestämisessä oli vaihtoehtoina myydä joko osuus tai myydä kokonaan. Kaupasta kiinnostuneita ostajia oli niin pääomasijoittajissa kuin kunnallisissa energiayhtiöissä. 

– Pääomasijoittajilta tuli laadullisesti ja hinnallisesti paremmat tarjoukset. Sijoitusyhtiöistä CapMan Infra nähtiin kotimaisena, infraan erikoistuneena yhtiönä parhaaksi vaihtoehdoksi, toteaa ”vanhan” Haminan Energian toimitusjohtaja Kimmo Rahkamo.

– Kunnallisista energiayhtiöistä useimmat olivat kiinnostuneita vain toisen yhtiön ostamisesta. Monet tarjosivat osamaksua yhtiönsä osakkeillaan. Kunnallisissa yhtiöissä nähtiin riskinä  myös niiden päätöksentekoprosessien arvaamattomuus, sekä se, että Haminan toimintoja olisi jatkossa todennäköisesti johdettu jostain muualta.

Rahkamo muistuttaa, että nyt Haminan Energia jatkaa itsenäisenä, paikallisena yhtiönä. Sama henkilöstö jatkaa, poislukien 10 työtekijää jotka irtisanottiin syksyllä tuotannollis-taloudellisten syiden vuoksi.

– Yrityksen kotipaikka on edelleen Hamina. Verot maksetaan edelleen tänne.

– CapMan Infra on pörssilistattu Helsinkiin. Olemme kotimainen ja vastuullinen vaihtoehto ulkomaisille pääomasijoitusyhtiöille. Meillä ei työtä tee vain taulukoita pyörittävät pankkiirit, vaan mukana on infra-alan asiantuntijoita, kertoo CapMan Infran johtaja Sauli Antila.  Antila lukeutuu itsekin energia-alan asiantuntijoihin.

Uuden Haminan Energian toimitusjohtajana jatkaa Kalevi Mattila, joka on ollut ”vanhassa” yhtiössä yli 10 vuotta  johtotehtävissä mm. verkostoliiketoiminnassa ja vt. toimitusjohtajana. 

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli