–Tämä on siitä harvinainen lounasravintola että täältä saa ravintolatasoista ruokaa, sanoo Antero Ahvenainen ja antaa onnitteluhalauksen Mirja Koivulle. Koivu juhlistaa 10. vuottaan lounaskahvila Portinpielen yrittäjänä tarjoamalla kakkukahvit lounastajille.
Päivän mittaan onnittelijoita käy yhä enemmän, Mirjan lounaspalveluita käyttävien yritysten väkeä, yhteistyökumppaneita ja ystäviä.
Portinpielen kymppijuhlat on vain yksi syy, on toinenkin: Mirjan kaulalla lepäävät Chaîne des Rôtisseurs -ammattilaisen käädyt.
– Käädyt luovutettiin gastronomiajärjestö Chaîne des Rôtisseursin gaalassa. Minulle tämä on suurin ammattitaidon tunnustus mitä voin saada, Mirja Koivu toteaa.
Haminan Satamaportti -kiinteistössä sijaitseva Lounaskahvila Portinpieli ruokkii päivittäin toista sataa henkeä. Suurin osa lounastajista tulee sataman alueen yrityksistä, mutta lounaskahvilaan voi kuka tahansa tulla syömään, sillä porttirakennus on vartioidun satama-alueen ulkopuolella.
Lounaskahvila palvelee myös pitopalveluyritystä Juhlatarjoilut Mirja Koivu.
– Aiemmin tein pitopalvelua asiakkaan tiloissa, mutta nyt olen siirtämässä toimintaa tänne. Salissa on tilaa noin 80 ja kabinetissa 35 henkilölle. Täällä on hyvin varusteltu keittiö ja viihtyisät tilat asiakkaille. Sisätilojen remontti valmistui juuri, pintoja laitettiin uusiksi ja valaistusta monipuolistettiin lisäämällä mm. kohdevalaisimia.
Koivun pitopalvelu on Haminassa jo käsite. Ruoan valmistus alkaa laadukkaista raaka-aineista eikä missään vaiheessa oikaista.
–Meillä käytetään vain omavalmisteita, Mirja hymyilee.
Joulukuussa Portinpielessä tarjoillaan kahtena päivänä joululounasta, lisäksi toimitetaan pikkujouluruokien tilauksia. Niihin valmistautuminen alkaa keittämällä 200 kiloa juureksia laatikkoruokia varten.
–Henkilökunta auttaa siinä, samoin monien ainesten pilkkomisessa. Muuten pyrin tekemään jouluruuat itse.
Pitkiä päivä on tiedossa, kun jouluaterian kalatkin savustetaan itse. Hyvää laatua vaalivalle kokille on tärkeää tuntea hyppysissään ainesten luonne ja saada niihin oikea maku.
–Joululounaan valmistelusta tulee itsellenikin joulutunnelma. Kun salin valoja himmennetään ja sytytetään kynttilät, ruoka tuoksuu ja taustalla soi hiljainen joulumusiikki.
Pitkän linjan ammattilainen
Mirja Koivu on tehnyt ruokaa ”aina”. Perhon ravintolakoulun kasvatti on työskennellyt pääkaupungin ravintoloissa, sotilassairaalan keittiössä, pitopalveluyrityksessä ja laivoilla. Oman yrityksensä, Juhlatarjoilut Mirja Koivu Oy:n hän perusti 2006, ja ravintoloitsijaksi hän alkoi pitämällä Holvisto-ravintolaa Bastionissa vuosina 2011-2015.
–Siellä kestittiin mm. Rukin kurssia numero 118, ns. Kivikasvot-kurssia. Syöjiä oli 550.
Pitopalvelu ja lounasruokaa tarjoava Portinpieli tuntuvat tähän hetkeen sopivalta yhdistelmältä.
–Meillä on aivan huippuluokan henkilökunta. Töihin on mukava tulla joka päivä.
Koivujen lapset ovat yrityksessä mukana osakkaina, ja tytär työskentelee mukana keittiössä.
– Yhdessä päätetään, ja nuoret hoitavat mm. somemainonnan.
Kovaan työntekoon ja ripeään tahtiin tottunut keittiöammattilainen on myös laajentanut uudelle alueelle:
–Aviomiehen kanssa meillä on yhteinen ”harrastus”, vuokraamme loma-asuntoja. Meillä on meren rannalla Virolahdella Nääverin lomamökit ja Levillä vapaa-ajan asunto.