Maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen keskittäminen yhdeksi kokonaisuudeksi Työ – ja elinkeinoministeriön alle etenee. Tarkoitus on, että hallitusohjelmaan kirjattu uudistus tulisi voimaan vuonna 2027.
Tämänhetkisen tiedon mukaan muutos tarkoittaisi, että vapaalta sivistystyöltä poistuisi omaehtoisen kotoutumiskoulutuksen tehtävä ja Opetus- ja kulttuuriministeriön kautta tuleva valtionrahoitus lakkaisi.
Samalla rahoitusta leikattaisiin, koska sitä ei siirrettäisi työllisyysalueille, joiden tehtäviin kotoutumiskoulutus kuuluu jatkossa lakisääteisenä.
Kunnalla on nyt vastuullaan edistää kaikenikäisten maahanmuuttajien kotoutumista ja tavoittaa työvoimarekistereiden ulkopuolella olevat maahanmuuttajat kotoutumispalveluihin.
Kouvolan Inkeroisissa ja Haminassa toimivasta Kymenlaakson Opistosta arvioidaan, että yksistään sen suojista siirtyisi työllisyysalueiden vastuulle vuositasolla satoja kokopäiväisiä opiskelijoita.
Tällä hetkellä kotoutumiskoulutuksen opintoryhmiä on Haminassa 8 ja Kouvolassa 4. Muutos tarkoittaisi opiston noin 20 opetusalan ammattilaisen työn päättymistä.
Kymenlaakson Opistossa yli puolet kansainvälisistä opiskelijoista on korkeasti koulutettuja, yliopistotutkinnon tai ammattikorkeakoulututkintoon rinnastettavissa olevan tutkinnon suorittaneita henkilöitä. Suurimpina osaamisaloina ovat tällä hetkellä tekniset alat ja taloustieteet. Yli kolmasosa on suorittanut toisen asteen ammattitutkinnon.
– Katsomme, että nyt valmistelussa oleva muutos tulee heikentämään kansainvälisten opiskelijoiden, eli potentiaalisen työvoiman, kouluttautumismahdollisuuksia ja heidän mahdollisuuksiaan työllistyä Kymenlaakson alueella. On selvää, että mikäli maakunnassa ei tarjota monipuolisesti koulutusta erilaisille kohderyhmille ja erilaisiin elämäntilanteisiin, väki muuttaa muualle, toteaa Kymenlaakson Opiston rehtori Sanna Gango.
– Vapaa sivistystyö on vuosikymmenet toiminut Kymenlaaksossa kustannustehokkaana ja laadukkaana kansainvälisen työvoiman suomen kielen ja yhteiskuntatietouden kouluttajana sekä omaehtoisen kotoutumiskoulutuksen toteuttajana.
Opisto arvioi tiedotteessa, että maakunnan väestörakenteen muuttuessa, työvoimapula-aloilla ja merkittävien elinvoimahankkeiden (mm. akkuteollisuus) edetessä on entistä tärkeämpää, että alueelle saadaan edelleen korkeasti koulutettua työvoimaa.
– Kymenlaaksossa kansainvälisen ja koulutetun työvoiman tehokas kotoutuminen on kivijalka maakunnan elinvoimalle ja menestykselle, toteaa Gango.