Työmarkkinat eivät näytä juuri nyt erityisen hyviltä yksittäisen työnhakijan kannalta. Joulukuun tilastojen mukaan 1 237 haminalaista oli silloin työttömänä työnhakijana. Pitkäaikaistyöttömiä (411 henkilöä) oli peräti viidennes enemmän verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan.
Kaupungin työllisyyspalveluissa kannattaa kuitenkin piipahtaa juttelemassa, jos on etsimässä töitä tai niille tekijää.
Työllisyyteen liittyvät palvelut liikahtivat seudulla vuoden vaihtuessa uuteen asentoon, kun Etelä-Kymenlaakson työelämäpalvelut -niminen kunnallinen organisaatio aloitti toimintansa, korvaten valtion aiemmin tarjoamat TE-palvelut.
Haminan kaupungin omat työllisyyspalvelut palvelevat kuitenkin kaupunkilaisia kuten ennenkin. Neuvottelut yhteistyön tavoista ovat parhaillaan käynnissä uuden organisaation, ja kaupungin työllisyyspalvelujen kesken.
Säästötoimet ovat iskeneet myös kaupungin työllisyyspalveluihin. Palkkatukityöllistämiseen ei ole enää juurikaan varoja käytettävissä, kertoo työllisyyskoordinaattori Kristiina Puska.
Pääosa hänen ja työllisyyssihteeri Tiina Niinisaaren asiakkaista on joko nuoria työnhakijoita, tai sitten jo yli 300 päivää työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä. Parhaillaan on käynnissä haku kaupungin omiin nuorten kesätyöpaikkoihin. Hakuaika päättyy 23. helmikuuta.
– Paikkoja on haettavana 110-120, eli jonkin verran vähemmän kuin edellisinä kesinä, kertoo Niinisaari.
– Paikat ratkaistaan pääasiassa arpomalla. Järjestämme nuorille ryhmähaastatteluja. Ne antavat arvokasta kokemusta seuraaviin työpaikkahaastatteluihin. Joihinkin tehtäviin esihenkilöt haastattelevat hakijoita esimerkiksi kielitaitovaatimusten takia.
Maaliskuun alusta lähtien nuori voi hakea Rauhankadun Ohjaamosta kesätyösetelin, jos hän löytää itselleen töitä jostakin yrityksestä tai yhdistyksestä. Kaupunki korvaa silloin tulevalle työnantajalle työntekijästä aiheutuvia palkkakustannuksia 320 euron arvosta. Vuosittain näitä seteleitä on haettu parisen sataa.
Jos vuosina 2006-2010 syntyneelle nuorelle syntyy yritysidea joka voisi tarjota kesätienestejä, kannattaa käydä Ohjaamossa juttelemassa kaupungin tukemasta kesäyrittäjyydestä. Sen puitteissa on mahdollista saada yrityksen omien tuottojen lisäksi itselleen 350 euron avustus kaupungilta. Aikaisempina vuosina töitä on löytynyt muun muassa talonmiespalveluista, lastenhoidosta ja polttopuiden tekemisestä.
Työllisyyspalveluista voi kysyä myös taloudellisesti tiukassa tilanteessa oleville ihmisille tarkoitettua Kaikukorttia. Sillä voi hankkia itselleen maksuttomia pääsylippuja esimerkiksi uimahalleihin, museoihin ja erilaisiin kulttuuritapahtumiin kohteissa, jotka kuuluvat valtakunnalliseen Kaikukortti-verkostoon.
Samoin kannattaa kysellä työttömille tarkoitetuista opintoseteleistä ja liikuntakorteista. Työllistäville yhdistyksille on tarjolla kuntalisää ja tilapäistä lainaa.
Eikä tässä vielä kaikki: työllisyyspalveluista voi löytyä apua vaikkapa sopivan kuntouttavan työtoiminnan harjoittelupaikan löytämiseen. Tiistaisin on Rauhankadulla avoinna kansainvälisille muuttajille ohjausta ja neuvontaa antava MOONA.
Tälle vuodelle työllistämispalvelut saivat myös käyttöönsä valtionrahoitusta kotona olevien, pakolaistaustaisten ihmisten löytämiseen ja auttamiseen. Tämä rahoitus jatkuu vuoden 2026 loppuun saakka.
Työllisyyspalvelun eri tuki- ja toimintamuodoista löytyy lisätietoa kaupungin nettisivuilta.