Reimarin erikoisnumero on ilmestynyt 30.12.2024 poikkeuksellisesti vain verkossa. Jakelupäivien osuttua arkipyhään paperilehden jakelua ei ollut saatavilla. Käy lukemassa erikoisnumero, mukana lukijoiden vuoden 2024 kohokohtia!

Ystävämme meri vie rannoille ja veden alle

Kulttuurituottaja Henni Kiri ja Keskikaupungin päiväkodin varhaiskasvatuksen opettaja Johanna Pirnes vauhdissa runopajassa.

Lasten kulttuuriviikon ohjelmaan kuuluu Kirjastogallerian näyttely Ystävämme meri. Moniaistinen ja toiminnallinen näyttely nappaa tulijan jo heti ovelta lumoihinsa, kuljettaa hiekkalinnaleikeistä rantalaiturille onkiretkelle nallen kanssa. Tosin onkisaaliina on pelkkää ihmisten mereen heittämää rojua.

Romua merestä onkiva nalle on näyttelyn vetonauloja.

Laiturilta sukelletaan trooppisten ja subtrooppisten alueiden vedenalaiseen maailmaan, korallien, rauskujen ja värikkäiden kalojen keskelle. Korallilinnojen keskellä asuvat myös merenneidot.

Sukellus jatkuu meduusojen maailmaan, missä niiden lonkerot hivelevät kasvoja ja taustalla soi atonaalinen musiikki.

Meduusat ovat Kristiina Terva-Heinosen käsialaa. Ne olivat esillä aiemmin Iloa ja valoa syksyyn -tapahtumassa puutarhanäyttelyssä Pormestarin talossa.

– Muistin meduusat, mielestäni ne sopivat tänne erinomaisesti, niinpä kysyimme Kristiinaa mukaan tähän näyttelyyn, kertoo kaupungin kulttuurituottaja Henni Kiri.

Muuta näyttelymateriaalia ovat olleet tekemässä Keskikaupungin vuoropäiväkodin lapset ja aikuiset.

– Kaikki lapsiryhmät pienimmistä 1-2 -vuotiaista 5 -vuotiaisiin ovat osallistuneet tavalla tai toisella näyttelyn tekemiseen, kertoo varhaiskasvatuksen opettaja Johanna Pirnes.

Näyttelyssä pääsee aitoon hiekkarantafiilikseen, hiekkakakkujen leipominen on sallittua.

– Työskentely aiheen parissa on tarjonnut paljon mahdollisuuksia oppia ja kokea uutta.

Lapset ovat mm. rakentaneet pahvilaatikoihin kesäisen ja talvisen merimaailman ja kalamobilen.

Ystävämme meri vie kävijät myös muumien meriseikkailuun, jota saa itse järjestellä halunsa mukaan. Muita tekemiseen kutsuvia elementtejä ovat mm. sattumarunojen askartelupaja sekä yhteinen, ketjussa kirjoittaen syntyvä merisatu.

Sattumarunoja tehdään yhdistelemällä sanoja ja merellisiä koristeita.

Seinällä on jättikala, jolle voi tehdä suomuja, joihin on kirjoitettu oma lupaus tai kehotus, millä meriluontoa autetaan pysymään puhtaana.

Näyttely on avoinna 10.-28. helmikuuta kirjaston aukioloaikojen mukaan.

Harmaalokki muistuttaa pesimisrauhasta.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli