Maanantai-ilta osoitti selvästi, että haminalaisten tuki sodasta kärsivälle Ukrainalle ei suinkaan ole hiipumassa. Venäjän hyökkäyssodan alkamisen 3-vuotispäivänä väki täytti Marian kirkon ja kirkon eteen syttyi kymmeniä kynttilöitä.
– Mieliala on hyvin surullinen, kiteytti ajatuksiaan Haminasta kotoisin oleva Anne Marttila.
– Mutta uskon, että ihmiset ymmärtävät, että tämä ei ole vain Ukrainan asia, vaan myös meidän muiden Venäjän naapureiden. Siksi tuen täytyy jatkua ja näkyä.
Haminan seurakunnan, vapaaehtoisauttajien ja ukrainalaisyhteisön yhteiseen rukoushetkeen tulleita huolestutti erityisesti se, että sota yritetään ehkä lopettaa väkisin Ukrainan pään yli.
– Niin ei saa käydä, sanoivat Satu ja Tapio Pitkänen jyrkästi.
– Sytytämme kynttilät hirvittävässä maailmantilanteessa, jonka se Trumppi on saanut aikaiseksi. Mutta niin kauan kuin on elämää, on myös toivoa, uskoo Satu Pitkänen.

Sodan alkamisen kolmatta vuosipäivää muistettiin maanantaina ympäri maata. Haminan tilaisuuteen osallistuneiden mielestä näyttävät kokoontumiset osoittavat, että ihmiset ovat Ukrainan puolella. Haminan ukrainalaiset myös kiittivät tilaisuudessa avoimesti saamastaan tuesta.
Yksi heistä on heti sodan alettua Ohtyrkasta Ukrainan koillisosasta paennut kolmen lapsen äiti Rita Hontsar.
– Suomalaiset ovat lämpimiä ihmisiä ja kaikki haluavat auttaa meitä, tämä on ihanaa! En uskonut, että olisimme saaneet näin ison tuen. Se on uskomatonta!
Ritalle on myös järjestynyt töitä ja vapaa-aikanaan hän mm laulaa kuorossa. Uutena harrastuksena ukrainalaisille tarjotaan hengellisiä taize (tezé) -lauluja seurakunnan vapaaehtoisten kanssa.
Mutta Ritaakin painaa huoli Ukrainaan jääneistä sukulaisista.
– Mitä tapahtuu, jos rauhasta päättävät Trump ja Putin ilman Ukrainaa ja Eurooppaa?, kysyy Rita, joka tietää, että sotaväsymys painaa ukrainalaisia.
– Haluamme rauhaa, emme alueluovutuksia, mutta liian moni on jo kuollut.

Haminassa on parhaimmillaan ollut viitisensataa Ukrainan pakolaista. Nyt heitä on vähän toista sataa. Vapaaehtoisten auttajien avulla heille on löydetty mielekästä tekemistä ja mm mahdollisuuksia päästä käyttämään kursseilla opetettua suomen kieltä.
Eläkkeellä oleva kielten opettaja Marja Lappalainen keksi pyytää apuun Neuvottoman Martat, jotka järjestivät yhteisen laulu- ja ruuanlaittoillan.
– Se oli ihana ilta, muistelee Lappalainen.
Suuri osa ukrainalaisten saamasta vapaaehtoisavusta kytkeytyy Haminan luterilaiseen seurakuntaan, vaikka moni pakolaisista on uskonnoltaan ortodoksi.
– Täällä Suomessa uskonnolla ei ole niin suurta merkitystä, sillä tärkeintä ovat rauha ja turvallisuus, sanoo Rita Hontsar. Ortodoksikirkko ei myöskään ole ollut yhtä aktiivinen ukrainalaisten auttaja kuin Haminan seurakunta.