Haminan Perussuomalaisilla on kovat haasteet päästä viime kuntavaalien kaltaiseen tulokseen. Silloin puolue oli kirkkaasti Haminan ykkönen. 10 valtuutetun ohella puolue valtasi myös tavoitellun kaupunginhallituksen puheenjohtaja paikan.
Puolueen ikisoturi, kaupunginvaltuutettu Janne Nyholm myöntää kuluvan valtuustokauden olleen ongelmallinen. Ryhmässä on jäljellä enää neljä valtuutettua.
– Ovi on käynyt eri syistä, mitään yhtenäistä nimittäjää en näe, sanoi Nyholm.
Perussuomalaisten vaalivoiton 2021 vaaleissa pohjusti Ari Rinne muhkealla 651 äänellään. Rinne kuitenkin jätti ensimmäisenä ryhmän liittyen LiikeNytin riveihin, hänen mukanaan siirtyi myös toinen ensimmäisen kauden valtuutettu Johanna Ceder.
Vuosi sitten ryhmän jätti Harri Kerkelä, Henna Paasio jätti ryhmän jo aikaisemmin. Tapio Lanki valitsi LiikeNytin ja Jani Jaakkola Keskustan. Hänet erotettiin ryhmästä sen jälkeen, kun hän ilmoitti lähtevänsä vaaleihin Keskustan listalle.
– Valtakunnallisessa vertailussa Hamina oli viime kuntavaaleissa koko maan neljänneksi perussuomalaisin kunta. Tuolloin kuntavaalien hyvä vire kantoi puolueen myös seuraaviin eduskuntavaaleihin ja hallitusvastuuseen.
– Haminassa olemme olleet jo kolmissa vaaleissa ykkönen.
Viime kuntavaaleissa Haminan Perussuomalaiset sai ehdokaslistalleen 32 ehdokasta, nyt listalle on tulossa 15 nimeä. Juuri suuri ehdokasmäärä kantoi puolueen viimeksi hyvään vaalitulokseen.
– Haminassa olemme olleet ykkönen jo neljissä viimeisissä eduskuntavaaleissa.
Päästyään hallitusvastuuseen on Perussuomalaisten gallupkannatus ollut laskussa.
– Paikallisvaalit ovat aina paikallisia. Kannatuksemme Haminassa on ollut aina valtakunnallisia lukemia korkeammalle. Valtakunnallisen kannatuksen lukemat heijastuvat ehkä eniten paikallisen tason vaaliehdokkaiden kalasteluun.
Perussuomalaiset ovat hallinneet tämän valtuustokauden Haminan kaupunginhallituksen puheenjohtajan tonttia. Nuijan varressa ovat käyneet Ari Rinne, Peter Muurman ja Antti Pakkanen, joka siirtyi tehtävään kesäkuussa 2023.
– Kulunut valtuustokausi on ollut vaikea, kun Haminan talouden ongelmia on yritetty taltuttaa. Toivottavasti enää ei tule uusia yllätyksiä, arvioi Nyholm.
Janita edustaa vaaleissa nuorisoa
Poliittisilla puolueilla on jälleen suuria haasteita saada riveihinsä nuoria, miehiä tai naisia. Politiikka ei ole nuorten laji, ei edes kuntatason politiikka.
Haminan Perusuomalaiset on saanut kuntavaaleihin ehdokkaaksi Janita Meriläisen, 27, kahden tyttären äidin, joka opiskelee Ekamissa koneistajalinjalla.
– Tutustuin puolueen paikalliseen väkeen tehdessäni satunnaiskeikkoja järjestyksenvalvojana. Innostuin ja päätin antaa nimeni ehdokaslistalle, kertoo Meriläinen.

– Jos tulen valituksi valtuustoon, tärkeimpinä asioina koen koulutusasiat ja sen alueen edistämisen. Koulutus kiinnostaa senkin vuoksi, että tyttäristäni vanhempi aloittaa ensi syksynä peruskoulun ja nuorempi esikoulun.
Janita Merıläinen on syntynyt pääkaupunkiseudulla ja monen mutkan kautta koti on nyt asettunut Haminaan.
Millä tavalla nuori ehdokas aikoo myydä ehdokkuuttaan?
– Sosiaalinen media on minulle tuttu pelikenttä, sillä puolella aion olla esillä. Sieltä uskon löytäväni myös omat äänestäjäni, arvioi Meriläinen.
Perussuomalaiset ja kristilliset jälleen vaaliliittoon
Perussuomalaiset ja Kristillisdemokraatit ovat solmineet vaaliliiton Haminan kuntavaaleihin. Vaaliliitolla puolueet menivät myös edellisiin 2021 kuntavaaleihin.
Viime vaaleissa hyödyn vaaliliitosta korjasi Kristillisdemokraatit, joka sai vaaliliiton ansiosta valtuustoon kaksi edustajaa. Ilman vaaliliittoa valtuustoon olisi tullut valituksia vain yksi kristillisdemokraatti.