Kannattaako työhaastattelussa kysyä palkasta? Pitääkö tehdä kirjallinen työsopimus? Miten työpaikoilla otetaan huomioon nepsyt ja mielenterveysasiat? Onko töissä rankkaa?
Muun muassa tällaisia asioita pohdittiin Haminan Nuorkauppakamarin järjestämässä Nuori Osaaja -seminaaripäivässä keskiviikkona 5.3.2025.
Seminaari järjestettiin aamupäivällä Pappilansalmen koululla ja iltapäivällä Vehkalahden koululla. Yleisönä olivat molempien koulujen yhdeksäsluokkalaiset, jotka pääsivät kysymään työnhakuun ja työelämään liittyviä kysymyksiä työelämän edustajilta.
– Nuori Osaaja -projekti on lähtöisin tarpeesta auttaa ja kannustaa nuoria kohti työelämää. Kukaan työelämässä oleva ei ole aloittanut johtajapestistä, vaan kaikki aloittavat nollasta ja etenenevät kokemuksen karttuessa, muistuttaa Kaisu Kaivola Haminan Nuorkauppakamarista.
Seminaarin aiheet ovat ysiluokkalaisille ajankohtaisia; yhteishaku on juuri käynnissä, niin myös kesätyöhaku. Kun oppilailta kysyttiin tulevan kesän kesätöistä, ilahduttavan moni nosti kätensä ylös merkiksi, että kesätyöpaikka on jo tiedossa. Osalla on vielä haku käynnissä.
Paneelissa nuorten esittämiin kysymyksiin vastasivat Haminan kaupungin nuorisopalveluiden esihenkilö Jenny Amperla, Stevecon tiedottaja Elina Harjama, Googlen operatiivinen johtaja Olavi Kemppi ja Andritzin myyntipäällikkö Petri Harju.
Panelistit kertoivat halustaan osallistua seminaariin nuorten auttamisen vuoksi. Kysymysten aikana jokainen pääsi muistelemaan ensimmäisiä omia kesätyökokemuksia ja omia uravalintojaan.
– On tärkeää olla mukana antamassa vinkkejä nuorille ja kertomassa samalla monipuolisista työllistymismahdollisuuksista satama-alalla, kunhan nuoret ensin hoitavat yläkoulun ja toisen asteen opiskelunsa, kertoi Elina Harjama Stevecolta.
Elina suosittelee perinteisesti miesvaltaista alaa kovasti myös naisille.
– Naiset pärjäävät ahtaajan työssä todella hyvin. Meillä työskentelee taitavia ja motivoituneita naisia.
Joihinkin kysymyksiin panelisteilla oli erilaisia työpaikkojen käytäntöjä ja työnhakuvinkkejä, kun taas toisiin kysymyksiin vastaukset tulivat kuin yhdestä suusta.
– Ehdottomasti pitää olla kirjallinen työsopimus, johon on kirjattu palkan määrä ja maksupäivä, kuului kaikkien panelistien neuvo nuorille.
Seminaarin lopuksi oppilaat pääsivät esittelemään omia CV:tään työelämän edustajille ja Haminan kaupungin työllisyyskoodinaattorille Kristiina Puskalle.
– Kaupungin kesätyösetelihaku on käynnissä. Ohjaamossa on käynyt kiitettävästi nuoria hakemassa kesätyöseteleitä, Kristiina kertoi.
Vehkalahden koulun ysiluokkalaiset Iida Kahilampi, Loviisa Tanska, Väinö Lesonen ja Jesse Kasari ovat jo hakeneet peruskoulun jälkeisiin opintoihin.

Väinö toivoo pääsevänsä sähköalalle, niin myös Jesse, tai vaihtoehtoisesti Urheiluakatemiaan. Loviisa haluaisi istuutua syksyllä lukion penkille ja Iidalla vaihtoehtoina oli sähköala tai maanrakennus.
– Nämä alat vaikuttivat kiinnostavilta ammattikoulun tutustumispäivässä, Iida kertoi.
Seminaarin järjestäminen on monen tahon yhteinen ponnistus.
– Kiitos opinto-ohjaajille ja kouluille, he tekivät paljon järjestelyjä seminaaripäivän mahdollistamiseksi. Ja kiitos myös mukana olleille työelämän edustajille, kun tulitte mukaan jakamaan arvokasta tosielämän tietoa ja kokemuksia niin avoimesti. Yhteistyökumppaneiden rahallinen tuki on meille myös äärimmäisen tärkeää, jotta voimme tehdä paikallista hyvää, Kaisu kiittelee.
Nuori Osaaja -projektia rahoitetaan yrityskumppaneiden ja sponsoreiden avulla. Tällä hetkellä Haminan Nuorkauppakamari kerää varoja tulevaan vuoteen.
– Tänä vuonna meillä tuli aikataulut vastaan, jotta olisimme saaneet kerättyä riittävästi rahaa työelämävalmennuksen ostamiseksi jokaiselle nuorelle. Käännämme ensi vuonna hieman vuosikelloa, jotta oppilaat ehtivät suorittamaan valmennusta myös oppitunneilla niin, että valmennus tukee opetussuunnitelmaa. Tervetuloa mukaan Haminan Nuorkauppakamarin kumppaniksi, Kaisu toivottelee.