Haminan Seudun Vihreillä on ollut kaksi valtuustopaikkaa. Kuntavaaleihin he lähtevät 15 ehdokkaan listalla. Yhdistys toimii Haminan lisäksi Miehikkälässä ja Virolahdella; siksi listalla on myös kolme ehdokasta Virolahden valtuustoon.
Aluevaaleihin Vihreillä on 4 ehdokasta Haminasta. Uusia ehdokkaita Haminaan ovat Olga Haapalehto, Sini Lavastre, Joanna Parkkali ja Aino Tynkkynen.
Perinteisesti vihreiden listalla on suurempi ikäjakauma kuin monella muulla puolueella.
– Ollaan mekin vanhennuttu, tai ainakin keski-ikäistytty. Nuoria ei ikävä kyllä tule politiikkaan samalla tavalla kuin ennen, toteavat Katja Räsänen ja Sakari Kainulainen.
Kainulainen on Haminan Seudun Vihreiden puheenjohtaja ja Räsänen varavaltuutettu.
Vihreät niputtavat kuntavaalien isoiksi teemoiksi ympäristön ja ihmisten arjen.
– Ehdokkaat painottavat kuitenkin omissa vaalilupauksissaan erilaisia asioita, Kainulainen sanoo.
– Haluamme rakentaa elinvoimaista Haminaa, joka on kestävä ja oikeudenmukainen, ja jonka asukkaat voivat hyvin.
Talousvaikeuksien keskellä painivan kaupungin elinvoiman säilyttäminen taitaa olla kaikkien puolueiden puheenaihe?
– Se on tärkeä aihe. Elinvoimaa ja houkuttavuutta lisää hyvä arki: laadukkaat, saavutettavissa olevat palvelut ja yhteisöllisyyttä vahvistava toiminta, kuten avoin ja läpinäkyvä päätöksenteko, asukkaiden kuuleminen ja harrastamisen ja kohtaamisten mahdollistaminen.
Kainulainen ei usko ns. kaupunkibrändäykseen, joka perustuu haluttujen mielikuvien rakentamiseen ulkoapäin. Kaupungin ilme ovat sen asukkaat ja paikalliskulttuuri.
Sakari Kainulainen on dosentti ja tutkija. Hän on työssään tutkinut hyvinvointia ja huono-osaisuutta. Ihan paikallisena käytännön esimerkkinä huono-osaisuuteen liittyen hän mainitsee sosiaalipalveluiden huonon saavutettavuuden.
– Palveluiden sijoittaminen sataman porttirakennukseen oli epäonnistunut päätös. Heikommassa elämäntilanteessa olevalle palveluiden löytäminen ja niiden luo pääseminen on tehty vaikeaksi.
Pienten koulujen lakkauttaminen on kuuma puheenaihe jo useamman valtuustokauden ajan.
– Tarvittaisiin tarkempaa, kokoavaa tietoa esim. pitkien koulumatkojen vaikutuksista lapsiin. Maaseudulla lähikouluilla on myös merkitystä yhteisöä yhdistävänä tilana, toteaa Kainulainen.
– Toki jossain on se raja, ettei opetusta enää kannata järjestää omalla alueella. Tarvitaan pidemmän tähtäimen aluesuunnittelua, joka ottaisi maaseudunkin huomioon.
– Maaseudun asuttuna pysyminen on myös turvallisuuskysymys ja ruokahuoltokysymys, sillä on iso vaikutus seutukunnan elinvoimaan, lisää Katja Räsänen.
Nykyisen valtuuston varavaltuutettu kantaa huolta erityisesti nuorista.
– Kaupungissa on nuorten kohtaamispaikkoja, mutta nuoria on monenlaisia. Tarvittaisiin matalan kynnyksen paikkoja, jonne ujommankin on helppo tulla ja löytää paikkansa.
Ainolla on terhakat kampanjapäälliköt remmissä
Aino Tynkkynen on Vihreiden listalla sitoutumattomana ensimmäistä kertaa ehdolla kaupunginvaltuustoon. Kansainvälistä uraa teollisuuden laatu- ja kehityskysymysten parissa tehnyt koneinsinööri kiinnostui kuntapäätöksenteosta varsinaisesti viime syksynä.
Haminan Energian kaukolämpö- ja sähköverkkoliiketoiminnan myyminen sijoitusyhtiölle herätti ihmetystä ja antoi aiheen mm. oikaisuvaatimuksen tekemiseen.

– Kuntalaisia on kuultava, ja kerrottava avoimesti suunnitelmista ja päätöksistä, myös niistä ikävistä.
Ensimmäinen torilla vietetty kampanjapäivä oli positiivinen kokemus.
– On kiinnostavaa päästä kuulemaan, mitä ihmiset ajattelevat ja odottavat valtuutetuilta.
Paljon luonnossa liikkuvalle Ainolle on kaupunkikehityksen ohella tärkeää myös lähiluonto.
– Asioina ne tukevat toisiaan. Lähiluonnon virkistyskäytön kehittäminen tukee viihtyisyyttä ja lisää asukkaiden hyvinvointia ja kaupungin vetovoimaisuutta.
Vetovoiman kasvattamiseen kuuluu myös yritystoiminnan tukeminen.
– Tuen kyllä teollisuutta ja työpaikkoja, mutta sulfaattipäästöille sanon ei; niille on olemassa kestävämpiäkin ratkaisuja.