Haminan talousalueen uutislehti

Suomen isänmaallisuus kaatoi Haminan kadettikoulun

Keisarillisen Suomen kadettikoulun rakennusmiljöötä Haminassa ennen päärakennuksen tulipaloa 1887. Vasemmalla kaksikerroksinen esikuntarakennus, maneesi, yhdyskäytävä päärakennukseen ja ”Kanakoppi”. Uusi päärakennus rakennettiin vanhan taakse. (Kuva Haminan kaupunginmuseon kokoelmista)

Keisarillinen Haminan kadettikoulu kaatui suomalaiseen isänmaallisuuteen – Wanhan Veteraanin verkkoseminaari ja näyttely tuovat esiin 200-vuotista upseerikoulutusta ennen ja nyt.

Venäjän keisarillinen Suomen kadettikoulu aloitti toimintansa Haminassa 5. maaliskuuta 1821. Tasan yksi päivä ja 200 vuotta myöhemmin se herää hetkeksi henkiin synnyinsijoillaan Haminassa yleisölle avoimessa Wanhan Veteraanin webinaarissa, verkkoseminaarissa. Myös Haminan kadetti Gustaf Mannerheim on kuvassa mukana taiteilijoiden innoittajana.

Haminan kadettikoulun perustamisen juhlavuoden avaustapahtumassa lauantaina 6. maaliskuuta peilataan upseerikoulutuksen eroavaisuuksia ennen ja nyt monelta kantilta.

– Upseerikoulutuksen 200-vuotisen kehityskaaren käytännön muutoksista kuullaan yksityiskohtia silloisen Haminan kadetin ja nykyisen Santahaminan kadetin vuoropuhelukuvaelmassa, kertoo seminaarikoordinaattori, everstiluutnantti evp Kimmo Hakanen.

Eroavaisuudet historiajanalla lähtevät tietysti palvelusasuista, viikko-ohjelmasta, koulutuksen kestosta, mutta myös aatteellisesta tasapainoilusta.

– Venäläisen sotakoulun tavoitteet ja suomalaisten nuorten kadettien runebergiläinen isänmaallisuus eivät lopulta mahtuneet saman katon alle. Muun muassa siksi Haminan kadettikoulu lopetettiin vuonna 1903, Wanhan Veteraanin toiminnanjohtaja, eversti evp Vesa Kangasmäki tarkentaa.

Webinaarissa Wanhan Veteraanin tiloissa pääluennon, Keisarillinen Suomen kadettikoulu Haminassa, pitää prikaatikenraali evp Pentti Airio.

Haminan kaupunginhallituksen puheenjohtaja, historianopettaja Titta Erkkilä esittelee kaupunkia sotilashistorian näkökulmasta ja metsänhoitaja Juha Levonen puolestaan tekee selkoa Mannerheimista taitelijoiden innoittajana.

Puolelta päivin alkavan verkkoseminaarin kesto on kolme tuntia. Markku Pakkasen juontamaa tilaisuutta yleisö voi seurata omilla verkkolaitteillaan maksutta suorana ja osallistua keskusteluun Wanhan Veteraanin nettisivuilla www.rvpk.fi. Webinaari on myöhemmin katsottavissa tallenteena samasta osoitteesta.

Kuva Haminan kadettikoulun uudesta päärakennuksesta, nykyinen RUK:n päärakennus, ja sen vieressä ”Kanakopista” ajoittuu vuosiin 1898-1903. (Kuva Haminan kaupunginmuseon kokoelmista)

Erikoisnäyttely Wanhassa Veteraanissa

Samana päivänä 6.3. klo 10 avataan koronarajoitukset huomioiden myös Wanhan Veteraanin vuoden 2021 näyttelyt.

Ne ovat kaksiosainen vaihtuva näyttely Keisarillinen Suomen kadettikoulu Haminassa 1821-1903; kadetti Mannerheim – Suomen marsalkka ja tasavallan presidentti taiteilijoiden innoittajana sekä samaan aikaan nähtävissä oleva Rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan perusnäyttely.

Näyttelyt ja seminaari liittyvät paitsi Haminan kadettikoulun 200-vuotisjuhlavuoteen myös Kadettikunnan 100-vuotisjuhlavuoteen. Koronasattumaa on RUK:n 100-vuotisjuhlien siirtyminen tälle vuodelle kesäkuuhun.

Wanhan Veteraanin näyttelyiden aukioloajat 6.3. – 16.5. la-su klo 10-16.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös